like_disabled
Haarlem ,
06
juni
2019
|
14:45
Europe/Amsterdam

Groene Menukaarten helpen Noord-Hollandse monumenteneigenaren met verduurzamen

Menukaarten speciaal voor historische panden

De website van de Groene Menukaart helpt bezoekers om hun pand energiezuinig, milieuvriendelijk en comfortabel te maken en is ingedeeld in 5 thema’s: quick wins, isolatie & ventilatie, elektriciteit, verwarming, water en groen. Op de website is informatie beschikbaar over de duurzame opties en het is mogelijk een snelle berekening te maken van de investering en besparing op CO2 en de energierekening. Ook zijn regelgeving, financiering en voorbeeldprojecten uit de deelnemende steden verzameld, zodat bezoekers eenvoudig tot actie kunnen overgaan met hun duurzame plan.

Samenwerken voor duurzame gebouwen in heel Nederland

De eerste Groene Menukaart zag in 2014 het levenslicht, op initiatief van wijlen Wubbo Ockels met zijn organisatie De Groene Grachten. Zo ontstonden bijvoorbeeld de menukaarten voor een Amsterdams grachtenpand en de Staphorster boerderij. De toolbox is er nu voor iedereen, en volledig vernieuwd in samenwerking met de VNG en de provincies Noord-Holland en Overijssel. Er zijn menukaarten voor stolpboerderijen en andere historische gebouwen als buitenplaatsen, molens en kerken. Beide provincies stimuleren de overgang naar schone energie en energiebesparing. Verduurzaming is ook mogelijk bij monumenten. De menukaarten helpen om dit te doen met behoud of zelfs verbetering van de monumentale waarden van het pand. Gedeputeerde Jack van de Hoek: "De groeiende leegstand van karakteristieke gebouwen in onze provincie is een grote opgave. Wij willen het gebruik van erfgoed stimuleren en helpen (toekomstige) eigenaren van provinciale monumenten graag met kennis en mogelijkheden via deze menukaarten."

Waarom een menukaart?

"Nederland telt alleen al 1,5 miljoen woningen van voor 1945. Dat is zo’n 20% van alle woningen in Nederland, van jaren ’30 woningen tot monumentale grachtenpanden en landgoederen,” aldus Suze Gehem van De Groene Grachten. Om deze gebouwen klaar te maken voor de toekomst is het belangrijk dat ze verduurzamen. Oude gebouwen verduurzamen vraagt om een andere aanpak dan nieuwbouw. Gehem: “Mensen denken vaak dat er niet veel mogelijk is door de benodigde vergunningen. Ook lijkt het vinden van financiering ingewikkeld en de duurzame opties moeten ook passen bij een oud gebouw. Maar ieder pand heeft wel degelijk mogelijkheden.” De Groene Menukaart is ontwikkeld om drempels zoals vergunningen en ontbrekende kennis weg te nemen.